Pachamama, And Dağları’nın yerli halkının Toprak Ana’ya verdiği isim. Kadim uygarlıkların insanları, farklı coğrafyalarda ortaya çıkmalarına rağmen, Toprak Ana kavramına aynı derecede önem vermişler. Kavram evrensel ve dünyadaki her insanda güçlü bir titreşim yaratıyor. Biz, Pachamama’nın taşıdığı anlamı çok sevdik ve otelimize Pachamama adını verdik. Böylelikle, birbirinden çok farklı medeniyetlerin doğa ve sanat yaklaşımlarını bu başlık altında sentezlemeyi amaçladık. Mekânın sadece modern bir tüketim şekli olmasından öte yaşayan ve evrilen kültürün özgün bir parçası olarak hayal ettik. Bu kapsamda tasarımcılar ve sanatçılarla tematik bütünlüğü koruyarak çalıştık. Pachamama’da gördüğün bir heykel ya da anısızın karşına çıkan bir motif, eski medeniyetlere dayanıyor. Tasarımcı ve sanatçılar tarafından Pachamama’ya özel olarak yorumlanmış mekanlarda ve objelerde kadim sembol ve motifler yeniden hayat buldu. Doğadan kopan insana köklerini hatırlatmak için, doğaya dayalı yaşayan, ona saygı duyan medeniyetlere Pachamama’da yer verdik.

Pachamama’nın kapısını açıp içeriye adımını attığında, eski kültürlerin içinde dolaşmaya hazır mısın?

 

Yoldan Gelen

Pachamama’nın kapısı, sıradan bir kapı değil. Oyma sanatçısı Mecit Çeliktaş, kapıyı geleneksel yöntemler kullanarak Pachamama’ya özel olarak işledi ve ona Yoldan Gelen ismini verdi.Kapının göbek kısmındaki kadim sembol, Türkiye’de Zigana’dan Kafkaslar’a kadar kullanılan, islamiyet ile hristiyanlığın buluştuğu, tarihi cami ve kiliselerde de karşımıza çıkan ortak bir motif. Yüzyıllardır üzerinde hiç çalışılmadığından kaybolmak üzere olan bu simge, Karadeniz’de yaşayan genç oyma sanatçısı tarafından yeniden gün ışığına çıkarıldı.

Nefes

Kapıdan içeri attığın ilk adım “Nefes” isimli salona olacak. Pachamama’da mekan bir canlı gibi görülür. Aynı diğer canlılar gibi bu mekan da nefes alır ve verir. “Nefes” merkezdedir. Mecazi anlamı dışında, mimari tasarımı sayesinde de bu mekan gün boyu rüzgarı içine alır ve dışarı verir. Sürekli yenilenen havasının yanı sıra kullanılan zehirsiz yapı malzemeleri ve ortam nemini dengeleyici kil sıvaları sayesinde iç ortam hava kalitesinin yüksek tutulması ve aldığımız nefesin temiz olması amaçladık. Bu anlayış yapıdaki diğer yerleri oluştururken de benimsendiğimiz ana ölçütlerden biri oldu.

Ruh

Pachamama’yı modern hayatın dayattığı bir diğer hızlı tüketim aracı olmaktan ziyade, hafızası olan, yaşayan bir yer olarak hayal ettik. Tema olarak “Toprak Ana” gibi her insanda aynı güçlü titreşimi yaratan evrensel bir kavramı seçip, birbirinden çok farklı medeniyetlerin doğa ve sanat yaklaşımlarını bu başlık altında sentezleyerek doğadan kopan insana köklerini hatırlatmak istedik. Mimariden dekorasyona, malzeme seçimlerinden işletme anlayışına kadar her ayrıntıda temamıza ve felsefemize dayalı ölçütlere bağlı kaldık.

Kırlangıçlar

Pachamama’yı inşa ederken bir çift kırlangıç “Nefes”in tavanına yuva yaptı. Yuvanın bozulmamasına büyük özen göstererek planımızı güncelledik. Burada pek çok kırlangıç yavrusu doğdu. Salonumuzun geniş hacminde ilk uçuşlarını yaptı. Onlar için sürekli açık tuttuğumuz üst koridordaki pencereden çıkıp yaşamlarına devam etti. Bu nedenle bu pencereye “Kırlangıç Kapısı” ismini verdik. Sonbaharda göçen kırlangıç ailemiz yazın yaklaşması ile geri döndü. Yeni yavrular dünyaya geldi ve kırlangıç kapısından çıkıp gitti. Yeni yavruların gitmesi ile kırlangıç çifti, kil sıvayla kaplı duvarın en üst yerine daha büyük bir yuva yapmaya başladı. Bu süreci keyifle takip ettik. Bizleri hayrete düşüren şey ise kırlangıçların yuva yapımı için kullandıkları teknik ile sıvalarımızda kullandığımız kerpiç tekniğinin benzerliğiydi. Onlarla sadece aynı mekanı değil, ortak bir bilgiyi paylaşıyor olduğumuzun farkına vardık. Pachamama’ya geldiğinizde Nefes’in tavanına bakıp kırlangıç yuvalarını görmeyi unutmayın.
 

Ay Kapısı

Geleneksel Çin mimari öğelerinden olan “ay kapısını” doğaya öykünmesi ve dairesel formundan dolayı Pachamama’nın salonunda kullandık doğu ve batı yönlerinde bulunan iki ay kapısı günün ilk ve son ışıklarını içeriye alıyor, gün boyunca lobi ve bahçe arasında görsel bağlantıyı sağlıyor.
 

 

Kil Sıva

Mekanın ruhunun oluşmasındaki etkenlerden en önemlilerinden biri kullanılan malzemelerdir. Pachamama’nın yapımında kullandığımız malzemeleri özenle seçtik. Binlerce yıldır kullanılan kil bazlı sıva yöntemlerini yapım sırasındaki araştırmalarımız sonucunda yeniden hayata geçirdik. Duvarlarda gördüğünüz sıvalar duvar bloku üzerindeki iki katmandan oluşuyor. Birinci katmanda kil, kum ve saman karışımından oluşan kerpiç sıva var. Son katman ise kil, kiremit tozu ve bezir yağı içermektedir. Herhangi bir sentetik madde içermeyen doğal sıvalar, ortam nemini dengeleme ve nefes alma özelliğine sahip.